30 september 2009

dieren helpen dieren

Nellie is kreupel. Haar nek hangt in een eigenaardige wrong naar beneden. Ze loopt hierdoor op een erg vreemde manier en kan niet zo goed zwemmen omdat haar kop eigenlijk lager hangt dan haar lichaam.
Mokmok is volledig blind en vertrouwt op Nellie om zijn weg te vinden. Ze zijn altijd samen en als ik 's morgens de deuren van hun hok openmaak legt Mokmok soms zijn snavel op Nellies rug om naar buiten te wandelen. Het doet me denken aan een blinde die zijn hand op iemands schouder legt om de weg te vinden.


Linda werd als kalfje van haar moeder weggehaald door haar met een traktor de stal uit te trekken. Hierdoor brak haar bekken. Ze werd voor dood achtergelaten en de buren van de boer namen haar onder hun hoede. Ze bonden haar aan een touw aan een boom maar gaven haar niet de noodzakelijke zorgen. Uiteindelijk belden ze Farm Sanctuary die haar met open armen ontving. Koeien kunnen nogal wild met elkaar tekeer gaan en dat zou haar zwakke rug niet aankunnen, daarom verblijft ze bij de geiten. Ieder dier is echter het beste af bij zijn eigen soort en ze voelde zich eigenlijk niet helemaal gelukkig zonder koeienvrienden. Maar toen kwam Trisha die volledig blind is. Toen ze als vijfjarige melkkoe 'op' was zou ze naar het slachthuis gebracht worden. De boerin had medelijden met haar en vond dat de horror van een slachthuis niet kon voor een blinde koe. Ze bracht haar onder bij haar zoon die na een tijdje besliste om haar toch te laten slachten. De boerin belde Farm Sanctuary en ze werd opgehaald. Ze stond in een omheining met een geit en een stiertje. Op de vraag of die twee ook meemochten antwoordde de boer dat hij niet nog meer van zijn inkomen wou laten afnemen.
Van zodra Trisha aankwam viel ze in een zware depressie. Uit haar uier droop melk. Er werd gebeld naar de boer om te vragen of ze zwanger kon zijn. Hij zei dat ze niet zwanger was maar dat het stiertje in de omheining haar zoon was. Er werd gevraagd of we hem konden krijgen maar hij was 2 dagen ervoor geslacht. Dit was erg zwaar nieuws want normaal worden hier geen families uiteen gehaald. Trisha werd bij Linda geplaatst en ze schoten vrij goed op waardoor ze haar verdriet uieindelijk te boven kwam.
Trisha steunt erg op Linda om haar in de stal en de weide rond te leiden en probeert haar constant aan te raken. Wanneer ze Linda niet vindt, is ze erg in paniek en draait ze constant rondjes terwijl ze luid loeit. Linda is een goede helper maar wil soms ook alleen zijn. Ook als er vers hooi gebracht wordt durft Linda nogal eens egoïstisch zijn. Je ziet haar dan stilletjes binnenwandelen terwijl ze Trisha op een afstand in de gaten houdt. Daarna gaat ze Trisha wel weer 'ophalen' waarbij ze onder veel likjes begroet wordt.



En dan zijn er nog Cynco en Guy Benedict. Ze wonen allebei in de hal van het Witte Huis en worden er omringd door hun bedienden (zijnde wij) en onderdanen (honden, katten en het lammetje). Cynco is een haantje die beide voeten verloor door de vorst. Hij heeft nog 2 stompjes die constant in verband gewikkeld zijn. We hebben hem dus een huisje gemaakt waar hij 's nachts en bij koud weer verblijft. Hij kan niet bij andere kippen geplaatst worden omdat hij zich niet voldoende zou kunnen verdedigen. Maar hij werd wel eenzaam zonder kippenfamilie. En toen kwam Guy Benedict, een broilerhen die tijdens de orkaan Katrina gered werd. Ze werden toen met duizenden levend begraven (opgeruimd) met bulldozers. De boeren waren immers verzekerd en de dieren werden als 'verlies ten gevolge van een ramp' beschouwd. Er werden er 800 gered. Guy Benedict mist een oog en is ondertussen ook al oud geworden. Ze heeft slechte longen en een zwak hart en kan dus beter maar binnen leven. Wanneer het mooi weer is worden ze samen buiten gebracht naar een speciale ren zodat ze ook nog van het zonnetje kunnen genieten. Ze hebben misschien alletwee niet meer zo heel lang te leven maar het is zo ontroerend om hen samen te zien. Ze maken elkaars laatste levensfase mooi en veel mensen zouden hier iets kunnen uit leren.

1 opmerking: