09 september 2009

Evan en Angie

Evan:

De dag nadat we op Farm Sanctuary aankwamen kwam er een oproep om een redding te doen. Er was een geitje ontsnapt vanop een markt in New York City. Op de markten daar worden dieren te koop aangeboden en dan ter plekke geslacht. Dit geitje wist te ontsnappen en werd door Farm Sanctuary opgehaald. Bij aankomst bleek het beestje amper 2 maanden oud te zijn. Het was uitgeput, ondervoed en had een longontsteking. Na een dag ging het erg achteruit en moest het naar de dierenkliniek. Daar onderging hij 2 bloedtransfusies en sinds gisteren is het terug op de boerderij. We zijn natuurlijk allemaal heel blij dat hij weer begint te eten en om aandacht vraagt. Voorlopig zit hij nog in afzondering omdat hij ook te jong is om al in de kudde geïntroduceerd te worden. We gaan hem zoveel mogelijk knuffelen in de stal en nemen hem in de namiddag mee in het zonnetje in de weide.


Angie werd ongeveer 11 jaar geleden gered met nog een 60-tal andere varkens uit een vrachtwagen. De bestuurder had zijn volgeladen vrachtwagen langs de weg achter gelaten om onbekende redenen. De dieren hadden geen eten en drinken en het was snikheet. Toen de reddingswerkers aankwamen waren al een paar varkens gestorven door dehydratatie en stress. De anderen werden ondergebracht in verschillende opvangcentra.

Angie is het 'produkt' van de intensieve veehouderij en is zo geselecteerd om zoveel mogelijk vlees op te leveren. Haar onderontwikkelde poten kunnen nauwelijks het gewicht van haar zware lichaam dragen. Mensen willen immers wel varkenskoteletten eten maar geen varkenspoten. Vele van de varkens hebben gewrichtsproblemen en leven op pijnmedicatie.


Angie begon 5 maanden geleden echt problemen te ondervinden en kwam niet meer buiten. Fiona, een ander varken bracht haar levenslust terug en ze werden meestal samen in de weide aangetroffen. Sinds enkele dagen kan Angie echter niet meer rechtop zonder hulp. Ze is nog altijd het vrolijke en lieve varken maar is gefrustreerd en kwaad op haar poten die haar leven momenteel zo bemoeilijken. Er werd dan ook beslist om haar deze week te laten inslapen. Ze wordt extra verwend en krijgt iedere dag lekkere appeltjes voorgeschoteld. Ze krijgt ook veel bezoek en wordt door iedereen vertroeteld. Ik heb haar amper een week gekend maar toch doet het pijn om zoiets mee te maken. Gelukkig heeft ze in tegenstelling tot veel van haar soortgenoten een mooi en lang leven gehad.

3 opmerkingen:

  1. Hoi Melanie, fantastisch wat jij ginds kan betekenen voor de dieren ! Worden de dieren op de Farm Sanctuary gehouden voor de rest van hun leven ? Is het idee van Farm Sanctuary enkel bekend in de VS of hebben we dit opzet ook ergens in Europa ? In alle geval, mijn hoedje af voor jouw vrijwilligerswerk daar ! Ah ja, knufje van onze levendige, nieuwsgierige, grappige en wijze Shoka (weegt ondertussen al 1250 gram :-)) ! Groetjes, Nathalie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er wordt ongeveer één tiende van de dieren gehouden. De rest krijgt via een zeer selectieve adoptieprocedure een nieuwe (vegetarische) thuis.
    Alle dieren die hier binnenkomen (of ze nu blijven of niet) sterven een natuurlijke dood, tenzij ze moeten ingeslapen worden omdat geen hulp meer kan baten. Het mooie is dat ieder dier een naam krijgt (zelfs de 300ste witte broilerkip krijgt een identiteit). Als er een dier ziek wordt worden geen kosten of moeite gespaard. Iedereen heeft hier dezelfde rechten.
    In Europa bestaat zoiets niet. Er zijn wel een aantal kleine privé-initiatieven waar landbouwdieren opgevangen worden maar daar is geen educatief luik of campagnevoeren aan verbonden. Stichting Melief in Duitsland is misschien wel het grootste wat bestaat maar ik ben er nog nooit geweest.
    Tijd dat er iets zoals Farm Sanctuary komt bij ons!
    Veel groetjes aan Shoka!

    x

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hey melanie
    heb vandaag pas je blog ontdekt. heel leuk om je verhalen te lezen, de 'ontsnapte' varkens die samen met de schapen de heuvel kom afgedenderd! :-)
    kijk er naar uit om nog meer te lezen. stel het wel daar.
    grts
    T.
    Leuke profielfoto ;-)

    BeantwoordenVerwijderen