12 september 2009

Baby's op ons bord

Door de varkens hier te zien in Farm Sanctuary realiseerde ik me hoe groot die dieren eigenlijk worden. En nee, het zijn geen speciale soort varkens. Het zijn diegene die in de VS en ook in Europa gekweekt worden voor het vlees. Er is 1 klein varkentje Fiona, die nu zes maanden oud is en hier nog steeds wordt gezien als 'het kleintje' (haar verhaal zie je hieronder). En ook al is ze niet meer dan een biggetje, toch worden ze op deze leeftijd normaal gezien geslacht. Ik berekende daarom eens hoe oud de dieren naar mensenleeftijden omgerekend eigenlijk zijn wanneer ze op ons bord belanden (welja, niet op mijn bord natuurlijk ;-) ) of wanneer ze geslacht worden omdat ze niet meer voldoende produceren.

Ik baseerde me daarbij op de gemiddelde levensverwachting van Belgen en op de leeftijden die deze dieren kunnen halen in gewone omstandigheden.
broiler kip (vleeskippen): geslacht op 45 dagen,
komt overeen met mens van 1 jaar oud

varken: geslacht op 6 maanden,
komt overeen met mens van 4 jaar oud

kalf: geslacht op 8 maanden
komt overeen met mens van 2,7 jaar oud

dikbilrund (vleesrund): geslacht op 2 jaar
komt overeen met mens van 8,3 jaar oud

leghen: geslacht op 13 maanden
komt overeen met mens van 8,6 jaar oud

melkkoe: geslacht op 5,6 jaar
komt overeen met mens van 22,3 jaar oud

Dus eigenlijk worden dieren gegeten die niet eens de volwassenheid bereikt hebben.

Op de foto hierboven zie je rechts Fiona staan. Ze staat naast een middelgroot varken (van ongeveer 1,5 jaar oud).

Fiona:

Fiona is het wegwerpprodukt van de instensieve varkensindustrie. Er wordt gestreefd naar het bekomen van steeds grotere worpen (30 biggen per zeug terwijl wilde varkens slechts 5 biggen werpen). Hierdoor zijn er reeds bij de geboorte al zwakkere biggen die meestal vrij snel sterven en tijdens de 2 weken dat ze bij hun moeder kunnen zogen (biggen zijn eigenlijk tijdens de eerste 3 levensmaanden volledig afhankelijk van moedermelk) vallen er nog eens een aantal biggen uit doordat ze niet op kunnen tegen de concurrente met de sterkere uit het nest.
Nog voor de biggen naar de vetmesterij gebracht worden is 20 % van het nest gestorven. Meestal worden ze op een erg gewelddadige manier gedood of ze sterven een langzame dood door uitputting of verhongering. Fiona en haar broertje waren te zwak om naar de vetmesterij te brengen en werden aan hun lot over gelaten. Ze waren er zo erg aan toe dat ze onmiddellijk naar de dierenkliniek gebracht werden. Voor haar broertje kwam alle hulp te laat, maar Fiona haalde het en is nu een vrolijk biggetje met een uitzonderlijke eetlust en verkenningsdrang.
Ps: deze foto is een aantal maanden geleden genomen. Ze is nu een stuk groter.

1 opmerking:

  1. Fijn, jullie trouwe verslaggeving! En wat een prachtige foto's! Jullie zitten daar blijkbaar ook in een heel mooie omgeving.

    Veel liefs,

    Mama Marita

    BeantwoordenVerwijderen