12 oktober 2009

het wordt kouder

Sinds enkele dagen begint het gevoelig kouder te worden. Deze morgen waren de weiden bedekt met een laagje ijs en de bomen beginnen nu snel hun bladeren te verliezen.

Op de boerderij worden voorbereidingen getroffen voor de winter. De wanden van de konijnenverblijven worden afgedekt met houten platen. In alle stallen hangen al warmtelampen op. Onder de drinkwatertanks staan verwarmingselementen en sommige dieren lopen al met een jasje aan omdat hun vacht alleen niet genoeg zal zijn.
Er wordt ook meer stro gegeven en sommigen maken daar handig gebruik van. Varkens maken iedere avond een nest voor de hele familie waar ze dan gezellig allemaal gaan inliggen.
Ook de wilde dieren zijn heel actief voorbereidingen aan het treffen. Nu zie je overal eekhoorns met vanalles in hun mond. Sommige dragen zo'n grote appels dat het me verwondert dat ze nog kunnen lopen. De marmotten hebben niet echt te vrezen voor hongersnood. Er wonen hier waarschijnlijk meer van die beestjes dan alle boerderijdieren samen. Ze hebben holen gemaakt onder de stallen en gaan bij de voedertijden een graantje meepikken. De kippen vinden het helemaal niet erg en dikwijls zie ik hen samen eten. Ze leven hier allemaal vredig samen binnen de grenzen van Farm Sanctuary.

Spijtig genoeg voor de dieren buiten het domein is het jachtseizoen begonnen. Ook hier gebruikt men het flauwe excuus dat de jacht nodig is om het wild te 'controleren'. Ze zouden wel eens schade kunnen aanrichten...of ze zouden wel eens plots met veel te veel kunnen zijn...Dat mensen steeds meer in de gebieden van wilde dieren willen gaan wonen en op die manier wel eens een hert in de tuin hebben of over het feit dat de mens de enige soort is die door zijn explosieve groei zo'n schade aanricht, daar wordt natuurlijk over gezwegen. Waarschijnlijk is het er ook bij jagers alleen maar om te doen om een stuk vlees te eten. En het is stoerder om het zelf geschoten te hebben zeker? Ze beginnen hier nu ook al met pijl en boog te jagen omdat dat zogezegd een grotere uitdaging is en eerlijker tegenover het dier.
Een foto schieten van een dier is volgens mij een betere bezigheid waar geen ellende aan te pas komt. En bovendien laat je het dier nog lopen voor anderen die ook graag zijn schoonheid bewonderen. En je kan achteraf bij een lekkere seitansteak met je foto's opscheppen over welke toeren je wel niet moeten uithalen hebt om het in die hoek te kunnen fotograferen. :-)
Maar ja, in een land van rednecks en wapens is er nog veel werk aan de winkel.

Maar om terug te keren naar de boerderij. Er is vandaag ook weer een nieuw geitje aangekomen. Opnieuw eentje dat ontsnapt is op een markt in New York. Hij heeft een longontsteking en is erg bang. Er volgen dus weer een aantal erg intensieve dagen/weken. Spijtig dat hij niet iets jonger is want hij zou het perfecte vriendje van Angelo kunnen worden. We zijn nog steeds aan het hopen op een redding van een ongeveer even oud lammetje zodat we hen dan samen naar een stal kunnen verhuizen. Hij is veel te gehecht aan mij geworden en moet dringend leren om schaap te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten